Jeremy Rifkin


Jeremy Rifkin (71) is een Amerikaanse econoom, schrijver en adviseur van zeer vooraanstaande leiders en organisaties. Hij is een echte expert op het gebied van de invloed van wetenschappelijke en technische veranderingen op onze economie, werkgelegenheid, maatschappij en milieu.

Rifkin heeft zijn studie economie voltooid op de Wharton School of the University of Pennsylvania (USA) in 1967 en bezit daarnaast nog een titel Internationale Betrekkingen die hij behaalde aan de Fletcher School of La wand Diplomacy aan de universiteit van Tuft (USA). Zijn behaalde universitaire graden, in combinatie met zijn jarenlange expertise maken Jeremy Rifkin tot een absolute topautoriteit binnen zijn vakgebied.

Rifkin is schrijver van meer dan twintig bestsellers op het gebied van de invloed van wetenschappelijke en technologische invloed op onze economie, werkgelegenheid, maatschappij en milieu.

Zijn in 2011 geschreven boek ‘De derde Industriële Revolutie’ werd een New York Times bestseller en trok wereldwijd de aandacht. Zijn visie op een duurzame economie die hij in dit boek uiteenzet, is inmiddels foor talloze wereldleiders omarmd en onderschreven. Dat boek gaat over de economie van de twintigste eeuw, mogelijk gemaakt door olie en andere fossiele brandstoffen, die in een eindfase lijkt te zijn gekomen. Met wellicht een nieuwe wereldwijde crisis in het vooruitzicht zijn we wanhopig op zoek naar een duurzaam economisch model. Rifkin laat zien hoe internettechnologie en groene energie voor een derde industriële revolutie kunnen zorgen. Hij schetst het beeld van miljoenen mensen die in huizen, kantoren en fabrieken hun eigen zonne-, wind- en geothermische energie produceren en die energie met elkaar delen via een ‘energie-internet’ – zoals we nu via internet informatie creëren en met elkaar delen. 

In 'De derde Industriële Revolutie' noemt Rifkin vijf pijlers:

  • Verschuiving naar duurzame opwekking van energie,
  • Transformatie van bestaande gebouwen naar energie leverend,
  • Locale buffers in ons energienet middels waterstofgas,
  • Smart Grids via internet
  • Elektrificatie van vervoer, rijdende generatoren.

Zijn overige titels zijn onder andere: ‘The Empathic Civilization’, ‘The Age of Access’, ‘The End of Work’, ‘The European Dream’, ‘The Biotech Century’, ‘The Hydrogen Economy’ en zijn meest recente boek: ‘The Zero Marginal Cost Society: The Internet of Things, the Collaborative Commons, and the Eclipse of Capitalism’. In zijn laatste boek, gepubliceerd in 2014, geeft hij ons een spannende analyse van onze tijd, de situatie van de mensheid en van de grote trends in de technologische veranderingen. Van daaruit ontwikkelt hij een universeel perspectief voor de samenleving van de 21eeeuw. Een revolutionaire aanpak in tegenstelling tot wat anderen hebben aangedurfd om in de laatste vijftig jaar naar voren te brengen.

De boeken van Rifkin zijn vertaald in meer dan 35 talen en worden wereldwijd toegepast in honderden universiteiten, bestuursorganen en bedrijven. De columns die Jeremy Rifkin elke maand schrijft zijn verschenen in talloze toonaangevende kranten en magazines, waaronder de Los Angeles Times (USA), The Guardian (UK), De Volkskrant (NL) en Al-Ittihad (UAE).

De kennis en expertise van Rifkin als econoom en schrijver worden ook veelvuldig benut door zeer vooraanstaande leiders en organisaties. Zo is Rifkin de afgelopen 10 jaar adviseur geweest voor de Europese Unie. Hij adviseerde o.a. president Sarkozy, bondskanselier Merkel en minister-president Zapatero toen zij het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedden. Momenteel is Rifkin adviseur van de Europese Commissie, het Europees Parlement en verschillende staatshoofden uit Europa en Azië. Daarnaast is hij de architect van het plan van aanpak dat de Europese Unie gebruikt om de drievoudige uitdaging van de wereldwijde economische crisis, de veiligheid van energie en klimaatverandering het hoofd te bieden.

Ook als spreker is Rifkin een graag geziene gast. Hij geeft regelmatig lezingen voor overheden, maar deelt zijn kennis ook graag met het bedrijfsleven, vakbonden en publieke instanties. In de afgelopen veertig jaar heeft hij op maar liefst driehonderd universiteiten gastcolleges gegeven. Daarnaast heeft hij lezingen gegeven op honderden bedrijven over de hele wereld.

Bent u benieuwd naar de visie van Rifkin op een duurzame economie en wilt u zijn presentatie live bijwonen? Dan zien wij u graag terug op het Smart Cities Event, schrijf u hier in.

  • E-mail
Logo Systemair
Logo Duurzaam Gebouwd
Logo Cofely
Terug naar boven