Rifkin maakt concept voor nieuwe economie Rotterdam


Rifkin maakt concept voor nieuwe economie Rotterdam

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb was te gast bij het programma Zomergasten van VPRO. Hij vertelde daar onder andere hoe Nederland kan bijdragen aan de export van kennis voor een nieuwe economie met een grotere efficiency en circulariteit.

Voordat Aboutaleb aan het woord komt, beschrijft een documentaire hoe de combinatie tussen architectuur en een leefbare omgeving de komende jaren een uitdaging wordt. Er zijn drastische veranderingen in aantocht, waardoor compleet nieuwe steden ontstaan.

 “De steden krijgen een compleet andere uitdaging”, vertelt Aboutaleb. “Dat zal grote druk leggen op sociale verhoudingen, cultuur, inkomen, distributie. Gebruikt mijn stad over twintig jaar energie, of produceren we dit juist? We vragen nu aan onze inwoners om 200 euro per jaar te betalen, zodat de gemeente afval ophaalt. Ik voorspel dat bewoners de gemeente over enige tijd vragen hoeveel geld we over hebben voor hun afval”, aldus Aboutaleb gedurende het programma.

Nieuwe economie van Rotterdam

De beroemde denker en adviseur van wereldleiders Jeremy Rifkin werd gevraagd om een concept te ontwerpen voor de nieuwe economie van Rotterdam. “Hoe ziet zo’n nieuwe economie eruit de komende decennia en waarin kunnen we excelleren?”, vraagt Aboutaleb. “Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van water. Het is zaak dat we met een grotere efficiency hiermee omgaan, bijvoorbeeld door dit vaker te hergebruiken. Juist hierin moeten we excelleren, want we zijn een waterland”, vindt de burgemeester.

Volgens hem kunnen we in Nederland per vierkante meter maximaal voedsel produceren, met maximaal 5 liter water. “Elders in de wereld gebruiken ze voor de helft van de productie 80 liter water. We hebben wat te exporteren aan kennis en dat kan onderdeel zijn van de nieuwe economie. Een randvoorwaarde is dat we hier tijdig mee starten.”

Fragmenten bekijken

Meer informatie over het programma Zomergasten leest u op de officiële website. Hier kunt u ook enkele fragmenten van de uitzending terugkijken.

Jeremy Rifkin tijdens Smart Cities Event

Op 4 november vindt het TVVL-evenement 'Smart Cities Event' plaats, met de Amerikaanse econoom en adviseur Jeremy Rifkin. Zijn visie op een duurzame economie, die middels zijn bestseller ‘De derde industriële revolutie’ door talloze wereldleiders is omarmd en onderschreven, staat daar centraal. Hij vertelt over een duurzaam economisch model waarin internettechnologie en groene energie samen leiden tot ‘energie-internet’. Klik hier voor het inschrijfformulier.

Leden van TVVL kunnen zich inschrijven met €100,- korting, leden van bevriende verenigingen en relaties kunnen zich met een kortingscode inschrijven met €50,- korting.

Ook nieuwsbrieflezers, magazinelezers, leden, partners en experts van Duurzaam Gebouwd kunnen tegen een gereduceerd tarief het evenement bezoeken, vraag uw kortingscode op via events@duurzaamgebouwd.nl.

  • E-mail

permalink

Logo Cofely
Logo Duurzaam Gebouwd
Logo Systemair
Terug naar boven